همه چیز در مورد خودرو گذر موقت

خودرو گذر موقت، خودروهای خارجی با مجوز یا پلاک گذر موقت است که بر اساس قوانین گمرکی به صاحبان آن خودروها اجازه ورود و تردد در شهرها را به مدت کوتاهی می دهد. پلاک گذر موقت معمولاً به مدت محدودی صادر می‌شود، مانند یک تا چند ماه. این نوع پلاک معمولاً در کشور‌ها و مناطقی که سیستم پلاک رسمی دارند، استفاده می‌شود و محدودیت‌هایی برای حرکت خودروها با این نوع پلاک وجود دارد. در ادامه به بررسی بیشتر خودروهای گذر موقت خواهیم پرداخت.

فهرست مطالب

انواع پلاک گذر موقت

انواع پلاک گذر موقت با توجه به اینکه خودرو از کدام کشور وارد شده قابل تشخیص است. تفاوت اصلی انواع پلاک های گذر موقت در زمان اجازه تردد آن در کشور است. به همین منظور پلاک های گذر موقت را به سه دسته اصلی تقسیم شده است که در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

  1. خودروهای خارجی که از کشور امارات متحده عربی وارد کشور شده اند، این خودروها تنها اجازه تردد به مدت یک ماه را دارند.
  2. خودروهای خارجی که از کشور افغانستان یا کشور های حاشیه خلیج فارس (به جز امارات) وارد کشور شده اند، این خودروها اجازه تردد در خاک ایران را به مدت دوماه دارند.
  3. این دسته از خودروهای خارجی که از سایر کشورها به جز امارات و افغانستان وارد کشور شده اند امکان تردد به مدت سه ماه را دارند که این مدت قابل تمدید نیز است.

نحوه دریافت پلاک گذر موقت

برای اخذ پلاک گذر موقت همانند پلاک های عادی باید به مرکز پلاک گذاری در پلیس راهور مراجه کرده و مدارکی از جمله پاسپورت، گواهینامه بین المللی، مجوز تردد و معرفی نامه گمرک را همراه داشته باشید. همچنین برای تمدید مهلت قانونی تردد خودروهای گذر موقت نیز باید با همراه داشتن مدارک مورد نیاز که شامل صورت وضعیت پرداخت‌شده خلافی خودرو، گذرنامه، صورت جلسه فک پلاک و بیمه نامه شخص ثالت می شود به اداره پلیس راهور مراجعه کنید.

مدارک مورد نیاز برای دریافت پلاک گذر موقت

مسئول پلاک گذاری خودرو پلاک موقت در ایران پلیس راهور است.  پاسپورت، گواهی‌نامه بین‌المللی، معرفی‌نامه گمرک، مجوز عبور از کشور، دفترچه کارنه دو پاساژ و مدارک شناسایی خودرو از مدارک ضروری و بسیار مهم برای دریافت پلاک گذر موقت است.   در صورتی که فرد وارد کننده خودرو گردشگر خارجی باشد، علاوه بر این مدارک باید پاسپورت غیر ایرانی و مدارک سکونت به مدت حداقل ۹۰ روز در کشور مبدأ را نیز به گمرک و اداره پلیس راهور ارائه دهد.

 

تمدید مهلت پلاک خودرو گذر موقت

در صورتی که مدت اعتبار پلاک گذر موقت شما به پایان رسیده باشد، می‌توانید آن را تمدید کنید. برای تمدید مهلت پلاک گذر موقت، باید قبل از اتمام موعد قانونی، با همراه داشتن گذرنامه خود، به پلیس راهور مراجعه کنید. سایر مدارک مورد‌نیاز برای تمدید پلاک خودرو های گذر موقت به شرح زیر می‌باشد.

  • صورت وضعیت پرداخت شده خلافی خودرو
  • صورت‌جلسه فک پلاک
  • اصل و کپی بیمه‌نامه شخص ثالث
  • نسخه اصلی نامه گمرک تهران و دفتر واردات که دارای مهر برجسته است.

در صورتی که مهلت اعتبار پلاک گذر موقت شما به پایان رسیده باشد و آن را تمدید نکرده باشید، خودرو شما مشمول جریمه خواهد شد.

هزینه های اخذ پلاک گذر موقت

هزینه های دریافت پلاک گذر موقت را در کل می توان به دو بخش تقسیم کرد. بخش اول، وجه یا سهمی است که وارد کننده باید به عنوان ضمانت به گمرک پرداخت کند. این وجه فقط به عنوان ضمانت جهت خروج خودرو است و به هیچ عنوان خرج نمی شود. بخش دوم هزینه ها شامل هزینه های جانبی از جمله هزینه پلاک‌ گذاری، هزینه تمرکز وجوه درآمد شماره‌گذاری، حق تمبر و مانند آن است و از مالک یا وارد کننده خودرو دریافت می شود.

میزان وجه ضمانتی برای خودروهای وارد شده از کشورهای مختلف متفاوت است. برای اطلاع از میزان دقیق این هزینه‌ها باید به مراکز پلیس راهور مراجعه کرد. در پایان، متقاضی باید به این نکته توجه داشته باشد که واردات خودرو گذر موقت تنها برای استفاده از خودرو در مدت زمان محدود مجاز است و در صورت تردد بیش از مدت مجاز، متقاضی مشمول پرداخت عوارض گمرکی خواهد شد.

خودرو گذر موقت

خرید و فروش خودرو گذر موقت

بنابر ماده های ۵۰ و ۷۰ قانون گمرک کشور، خودرو های گذر موقت را نمی توان پلاک گذاری دائمی کرد. بنابراین هر گونه نقل و انتقال از جمله خرید، فروش و اجاره خودرو های گذر موقت ممنوع و انجام آن به منزله قاچاق کالا تلقی می شود.

روش واردات خودرو گذر موقت

ضمانت نامه گمرکی سندی است که به افراد اجازه وارد کردن خودرو خارجی را می‌دهد. این سند برای اهداف خاص صادر می‌شود و عوارض گمرکی را شامل نمی‌شود. با داشتن این سند می‌توان خودرو گذر موقت وارد کرد. اتحادیه بین‌المللی حمل و نقل این سند را در کشور سوییس ایجاد و سازماندهی کرده است. این سند یک ضمانت بین‌المللی است و در ایران، هند، استرالیا، نپال و ژاپن الزامی است. اما کشورهای اروپایی، آمریکای شمالی و جنوبی، آسیای غربی و شرقی و مرکزی برای واردات خودرو به آن نیازی ندارند. هزینه صدور ضمانت نامه گمرکی به قوانین مالیاتی کشور مقصد بستگی دارد. برای محاسبه این هزینه می‌توان ارزش خودرو را در مالیاتی که در کشور مقصد بر خودروهای خارجی تعلق می‌گیرد، ضرب کرد. ضمانت نامه گمرکی تنها یک سال اعتبار دارد و پس از اتمام اعتبار آن باید درخواست ضمانت نامه جدید ارائه داد.

نکات مهم در مورد خودرو گذر موقت

  • بعد از اتمام مهلت تردد قانونی خودروهای گذر موقت صاحب خودرو موظف است ظرف مدت ۱۰ روز خودرو را از خاک کشور خارج کند. در غیر این صورت پرونده قضایی در گمرک برای شخص وارد کننده خودرو تشکیل می شود.
  • طبق قانون امکان هر گونه خرید، فروش، اجاره و واگذاری خودروهای گذر موقت وجود ندارد و انجام آن غیرقانونی و قاچاق محسوب می شود.
  • شخص واردکننده خودرو گذر موقت باید وجهی به میزان ۳ برابر ارزش خودرو را به عنوان ضمانت به گمرک واگذار کند.
  • فقط مالک خودرو و یا شخص ارائه دهنده ضمانت امکان استفاده از خودرو را در مدت تردد دارد .
  • بر اساس قوانین امکان تبدیل پلاک گذر موقت به پلاک ملی وجود ندارد.

 

سخن پایانی

خودرو گذر موقت یک گزینه مناسب برای افرادی است که قصد دارند از یک خودرو خارجی برای مدت زمان محدودی در ایران استفاده کنند. با این حال، باید توجه داشت که استفاده از خودرو گذر موقت دارای قوانین و مقررات خاصی است که باید رعایت شود. بعد از ممنوعیت ورود خودروهای خارجی به ایران، تقاضای افراد برای دریافت پلاک گذر موقت بیشتر از قبل شده است. همانگونه که در مقاله گفته شد دریافت پلاک گذر موقت برای خودروهای خارجی به سادگی میسر نیست و قوانین و محدودیت‌های خاصی برای تردد ماشین‌های گذر موقت و دریافت پلاک برای آن‌ها وجود دارد که در صورت اطلاع از آن ها با مشکل رو به رو نخواهید شد.